zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Kuleczki piernikowe z orzechami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kto nie lubi bajaderek? Powstają z niczego i cudownie zamieniają się w coś pysznego!

Kuleczki piernikowe z orzechami

Składniki:

Kuleczki piernikowe z orzechami

 

  • 300 g (pokruszonej masy z ciasta)
  • garść drobno posiekanych orzechów włoskich
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 1 łyżka masła z fistaszków
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki gęstego kajmaku

 

  • posypka kolorowa
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady + łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

Kuleczki piernikowe z orzechami
Te słodkości powstały z kawałka piernika owsianego na melasie i biszkopta kakaowego. Ciasto kruszymy, łączymy z orzechami, masłem, jogurtem i kajmakiem. Masa powinna dać się formować w kulki i nie kruszyć. Formujemy kule wielkości orzecha włoskiego i schładzamy w lodówce szczelnie przykryte na minimum 30 minut (moje zostały w niej na noc) . Na zimnych będzie szybciej czekolada zastygała. Czekoladę rozpuszczamy na parze z olejem. Obtaczamy nasze kulki, posypujemy posypką i gotowe. Czekamy jeszcze aż czekolada zastygnie i gotowe do zjedzenia.