Sposób przygotowania:
Marynowany seler naciowy
Selera naciowego wybrać do marynaty bardzo uważnie - musi być jędrny, soczysty, a przede wszystkim świeży. Nie polecam wykorzystania selera, który leży e lodówce od kilku dni!
Selera podzielić na łodygi, umyć, osuszyć i odciąć zdrewniałe i uszkodzone końcówki. Pokroić w 2-3cm odcinki i przełożyć do średnich słoiczków.
Składniki marynaty zagotować, lekko przestudzić i zalać selera.
Zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut. Odstawić dnem do góry i pozostawić do ostygnięcia. Seler jest gotowy do użycia po kilku dniach od pasteryzacji. Jego konsystencja po zamarynowaniu jest ściśle związana z jakością surowca. Niezbyt świeży seler po marynowanie nie będzie jędrny.
Podawać do mięs, sałatek, kanapek.
Selera podzielić na łodygi, umyć, osuszyć i odciąć zdrewniałe i uszkodzone końcówki. Pokroić w 2-3cm odcinki i przełożyć do średnich słoiczków.
Składniki marynaty zagotować, lekko przestudzić i zalać selera.
Zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut. Odstawić dnem do góry i pozostawić do ostygnięcia. Seler jest gotowy do użycia po kilku dniach od pasteryzacji. Jego konsystencja po zamarynowaniu jest ściśle związana z jakością surowca. Niezbyt świeży seler po marynowanie nie będzie jędrny.
Podawać do mięs, sałatek, kanapek.