mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Jajka egipskie z dukkah

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Egipskie jajka z lekko miękkim żółtkiem, pyszną posypką i orzeźwiającą sałatką z pomidorów :)

Jajka egipskie z dukkah Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajka egipskie z dukkah

 

  • 4 jajka
  • mąka do panierowania
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1-2 łyżki mieszanki dukkah (recepturę znajdziesz w moich przepisach)
  • kilka małych pomidorków
  • 80 g sera typu feta
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w plasterki
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • sok z cytryny lub limonki do smaku
  • 1 łyżka suszonej lub świeżej mięty
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka egipskie z dukkah
Najpierw przygotowuję sałatkę: Pomidorki myję dokładnie i przekrawam na ćwiartki. Siekam drobno natkę pietruszki i miętę. Cebulę obieram i kroję w półplasterki.
Sałatkę polewam sosem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu.
Jajka gotuję przez 3 minuty. Po ugotowaniu delikatnie obieram jajka ze skorupek, aby nie uszkodzić białka. Następnie panieruję jajka w mące i smażę w głębokim oleju, aż będą ładnie zezłocone. Po usmażeniu obtaczam je w mieszance dukkah.
Jajka układam na sałatce. Dodaję kawałki sera feta i od razu podaję.
Jajka egipskie z dukkah
Ugotowane i obrane jajka obtaczam w mące pszennej i smażę
Jajka egipskie z dukkah
Obtoczone w mące jajka wkładam na rozgrzany głęboki olej i smażę
Jajka egipskie z dukkah
Panierowane jajka obtaczam dokładnie w mieszance dukkah