margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Kuleczki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja wersja dufinek do drugiego dania. Smakują na ciepło i na zimno.

Kuleczki ziemniaczane

Składniki:

Kuleczki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Kuleczki ziemniaczane
Ziemniaki ugotować i ostudzić (najlepiej dzień wcześniej). Przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski. Dodać 2 żółtka, 2-3 łyżki bułki tartej i przyprawy (wedle uznania). Z powstałej masy kulamy kuleczki. Panierujemy kolejno: w mące, jajku i bułce tartej (można również zamiast w bułce tartej w płatkach migdałowych tylko trzeba uważać bo szybko się  przypalają, a takie nadają gorzki posmak ). Rozgrzewamy oliwę i smażymy kuleczki na złoty kolor. Smacznego