KasieneCzkA

KasieneCzkA

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Kuleczki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łatwa potrawa do podawania z mięsem lub sałatką

Kuleczki ziemniaczane

Składniki:

Kuleczki ziemniaczane

 

  • Ziemniaki (ok. 500 g), 2 jajka, mąka pszenna, sól i pieprz, bułka tarta (do panierki)

 

  • Do smażenia: olej lub oliwa

Sposób przygotowania:

Kuleczki ziemniaczane
Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę. Do nich dodać jajka sól i pieprz i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę do uzyskania jednolitej masy podobnej do tej na kluski śląskie (nieco mniej zwarte). Uformować kuleczki, opanierować w bułce tartej i smażyć na głębokim oleju lub oliwie do uzyskania miodowej barwy.