slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Kulki mięsne pieczone z kaszą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne pieczone kuleczki z mięsa mielonego z piersi indyka oraz mieszanki kaszy kuskusu perłowego (mhammas, groszek, grzyby leśne, tymianek). Kuleczki super smakują jako przystawka lub dodatek do głównego dania. Polecam.

Kulki mięsne pieczone z kaszą

Składniki:

Kulki mięsne pieczone z kaszą

 

  • 250 g mięsa mielonego z piersi indyka
  • 1 saszetka mieszanki z kaszą kuskus (100g)
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka, soli, pieprzu, curry

Sposób przygotowania:

Kulki mięsne pieczone z kaszą
Mieszankę kaszy kuskus perłowy z dodatkami gotujemy wg instrukcji z opakowania i studzimy. 

Do miski wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni. 

Przez 20 minut pieczemy pod przykryciem a przez kolejne 20 minut pieczemy bez przykrycia.