Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1396]

Proste bułeczki pszenne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 160
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Są bardzo delikatne w smaku, idealnie się kroją i cudownie pachną. Przyznam Wam szczerze, że jeszcze ciepłe po prostu rozpływają się w ustach!

Proste bułeczki pszenne

Składniki:

Proste bułeczki pszenne

 

Sposób przygotowania:

Proste bułeczki pszenne

Ciasto:

Proste bułeczki pszenne
Bułki można przygotować z drożdży świeżych i suszonych.

Jeśli używamy drożdży świeżych to należy przygotować zaczyn. Do małej miski pokruszyć świeże drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki oraz 100 ml letniej wody. Wszystko razem wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Jeśli używamy drożdży suchych od razu dodajemy je do pozostałych składników ciasta.

Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, dodać roztopione masło, jajko, resztę wody, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Całość dokładnie wyrobić dłońmi lub mikserem z końcówką do ciast drożdżowych.

Jednolite oraz elastyczne ciasto nakryć szmatką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Formowanie:

Proste bułeczki pszenne
Bułeczki nawierzchu można ponacinać na krzyż.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 równych części i uformować z nich okrągłe bułki. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczyć i nakryć ściereczką. Powinny tak poleżeć 10-15 minut, aby delikatnie się napuszyły.

Pieczenie:

Proste bułeczki pszenne
Upieczone bułeczki powinnybyć zarumienione.

Bułki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180-190 stopni. Gotowe przestudzić na kratce.