haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Kulki mięsne w sosie pomidorowym z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięsne klopsiki w sosie pomidorowym są delikatnym i dietetycznym daniem. Zasmakują zarówno naszym pociechom, jak i pozostałym domownikom. Warto spróbować tego prostego i smacznego dania!

Kulki mięsne w sosie pomidorowym z groszkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kulki mięsne w sosie pomidorowym z groszkiem

Na klopsy

  • 500 g mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Na sos

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • sól, pieprz
  • bazylia oregano, słodka papryka
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 150 g makaronu świderki

Sposób przygotowania:

Kulki mięsne w sosie pomidorowym z groszkiem
1. Do mięsa dodałam jajko, bułkę i zeszklona cebulkę. Doprawiłam sola i pieprzem i dokładnie wymieszałam. Ugotowałam makaron.

2. W garnku zagotowałam osolona wodę. W wilgotnych dłoniach formowałam małe kuleczki (mniejsze niż piłeczka pingpongowa) i wrzucałam na wrzątek. Gotowałam około 15 minut, po czym wyjęłam kulki łyżką cedzakową. 

3. Drugą cebule posiekałam i podsmażyłam na patelni. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili wlałam pomidory z puszki. Zagotowałam, osoliłam, dodałam też pieprz, paprykę, bazylię i oregano i smażyłam aż sos lekko zgęstnieje.

4. Sos zblendowałam i dodałam do niego groszek z puszki, po czym ponownie zagotowałam. 

5. Teraz przyszedł czas na klopsiki. Wrzuciłam je do sosu i delikatnie wymieszałam, trzymałam przez chwile na małym ogniu, żeby się podgrzały.
Kulki mięsne w sosie pomidorowym z groszkiem
Najpierw gotujemy makaron świderki al dente.
Kulki mięsne w sosie pomidorowym z groszkiem
Formujemy małe klopsiki i gotujemy je w wodzie.
Kulki mięsne w sosie pomidorowym z groszkiem
Robimy sos pomidorowy, blendujemy go i dodajemy groszek.
Kulki mięsne w sosie pomidorowym z groszkiem
Do tak przygotowanego sosu wkładamy kulki mięsne.