Sposób przygotowania:
Kulki mięsne w sosie pomidorowym z groszkiem
1. Do mięsa dodałam jajko, bułkę i zeszklona cebulkę. Doprawiłam sola i pieprzem i dokładnie wymieszałam. Ugotowałam makaron.
2. W garnku zagotowałam osolona wodę. W wilgotnych dłoniach formowałam małe kuleczki (mniejsze niż piłeczka pingpongowa) i wrzucałam na wrzątek. Gotowałam około 15 minut, po czym wyjęłam kulki łyżką cedzakową.
3. Drugą cebule posiekałam i podsmażyłam na patelni. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili wlałam pomidory z puszki. Zagotowałam, osoliłam, dodałam też pieprz, paprykę, bazylię i oregano i smażyłam aż sos lekko zgęstnieje.
4. Sos zblendowałam i dodałam do niego groszek z puszki, po czym ponownie zagotowałam.
5. Teraz przyszedł czas na klopsiki. Wrzuciłam je do sosu i delikatnie wymieszałam, trzymałam przez chwile na małym ogniu, żeby się podgrzały.
2. W garnku zagotowałam osolona wodę. W wilgotnych dłoniach formowałam małe kuleczki (mniejsze niż piłeczka pingpongowa) i wrzucałam na wrzątek. Gotowałam około 15 minut, po czym wyjęłam kulki łyżką cedzakową.
3. Drugą cebule posiekałam i podsmażyłam na patelni. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili wlałam pomidory z puszki. Zagotowałam, osoliłam, dodałam też pieprz, paprykę, bazylię i oregano i smażyłam aż sos lekko zgęstnieje.
4. Sos zblendowałam i dodałam do niego groszek z puszki, po czym ponownie zagotowałam.
5. Teraz przyszedł czas na klopsiki. Wrzuciłam je do sosu i delikatnie wymieszałam, trzymałam przez chwile na małym ogniu, żeby się podgrzały.