Sposób przygotowania:
Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem
Kaszę gryczaną gotujemy według opisu na opakowaniu ,studzimy.
Ryż ugotować ( nie rozgotować) z dodatkiem oleju , a następnie ostudzić.
Główkę kapusty oczyszczamy z brzydkich liści, wycinamy głąb, wkładamy do garnka z gorącą wodą wycięciem do góry.
Do wycięcia wlewamy 2 łyżki oleju i gotujemy na małym ogniu około 10 - 15 minut.
Po tym czasie kapustę obracamy na drugą stronę i gotujemy jeszcze 10 minut, wymyjemy z wrzątku, po przestudzeniu ściągamy liście.
Z liści odkrawamy białe zgrubiałe łyki.
Mięso wkładamy do miski dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko ugotowany ryż i kaszę.
Pieczarki obieramy, kroimy w pół plastry, podsmażamy na oleju razem z obraną , pokrojoną cebulą.
Po podsmażeniu i wystudzeniu dodajemy do mięsa i mieszamy do połączenia składników.
Na liściach kapusty układamy porcje farszu i zwijamy.
Tak przygotowane gołąbki możemy zapiekać w piekarniku do miękkości i podawać z keczupem , albo poukładać w garnku podlać bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 - 40 minut, po tym czasie odlać płyn powstały podczas gotowania , dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze około 15 - 20 minut.
Mamy wtedy gołąbki w sosie .
Ryż ugotować ( nie rozgotować) z dodatkiem oleju , a następnie ostudzić.
Główkę kapusty oczyszczamy z brzydkich liści, wycinamy głąb, wkładamy do garnka z gorącą wodą wycięciem do góry.
Do wycięcia wlewamy 2 łyżki oleju i gotujemy na małym ogniu około 10 - 15 minut.
Po tym czasie kapustę obracamy na drugą stronę i gotujemy jeszcze 10 minut, wymyjemy z wrzątku, po przestudzeniu ściągamy liście.
Z liści odkrawamy białe zgrubiałe łyki.
Mięso wkładamy do miski dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko ugotowany ryż i kaszę.
Pieczarki obieramy, kroimy w pół plastry, podsmażamy na oleju razem z obraną , pokrojoną cebulą.
Po podsmażeniu i wystudzeniu dodajemy do mięsa i mieszamy do połączenia składników.
Na liściach kapusty układamy porcje farszu i zwijamy.
Tak przygotowane gołąbki możemy zapiekać w piekarniku do miękkości i podawać z keczupem , albo poukładać w garnku podlać bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 - 40 minut, po tym czasie odlać płyn powstały podczas gotowania , dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze około 15 - 20 minut.
Mamy wtedy gołąbki w sosie .
zbysiowa
BozenaMatuszczyk
Jak miło mi to słyszeć.
Dziękuję.;)