SUPERPRZEPIS

Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem Więcej zdjęć (12)

Moje dzisiejsze gołąbki przygotowałam trochę inaczej bo do farszu dodałam kaszę gryczaną oraz ryż.
Farsz wyszedł bardzo smakowity , a gołąbki z tym farszem zasmakowały całej mojej rodzince.

Składniki:

Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem

 

 

  • Dodatkowo ;
  • keczup,
  • bulion warzywny 2 - 3 szkl,
  • przecier pomidorowy słoiczek,
  • śmietana 150 ml,

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem
Kaszę gryczaną gotujemy według opisu na opakowaniu ,studzimy.

Ryż ugotować ( nie rozgotować) z dodatkiem oleju , a następnie ostudzić.

Główkę kapusty oczyszczamy z brzydkich liści, wycinamy głąb, wkładamy do garnka z gorącą wodą wycięciem do góry.

Do wycięcia wlewamy 2 łyżki oleju i gotujemy na małym ogniu około 10 - 15 minut.

Po tym czasie kapustę obracamy na drugą stronę i gotujemy jeszcze 10 minut, wymyjemy z wrzątku, po przestudzeniu ściągamy liście. 

Z liści odkrawamy białe zgrubiałe łyki.

Mięso wkładamy do miski dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko ugotowany ryż i kaszę.

Pieczarki obieramy, kroimy w pół plastry, podsmażamy na oleju razem z obraną , pokrojoną cebulą.

Po podsmażeniu i wystudzeniu dodajemy do mięsa i mieszamy do połączenia składników.

Na liściach kapusty układamy porcje farszu i zwijamy.

Tak przygotowane gołąbki możemy zapiekać w piekarniku do miękkości i podawać z keczupem , albo poukładać w garnku podlać bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 - 40 minut, po tym czasie odlać płyn powstały podczas gotowania , dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze około 15 - 20 minut. 

Mamy wtedy gołąbki w sosie .
Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem
Kapustę włożyć do garnka z wrzątkiem i gotować
Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem
Wyjąć z wrzątku i ściągać liście, z liści odkrawamy zgrubiałe białe łyki
Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem
Ugotować kaszę i ryż według opisu na opakowaniu
Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem
Do miski włożyć mięso, jajko oraz przyprawy
Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem
Dodać ugotowaną kaszę i ryż
Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem
Pieczarki obrać pokroić i podsmażyć na oleju
Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem
Do pieczarek dodać obraną pokrojoną cebulę, po podsmażeniu wystudzić
Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem
Do mięsa dodać przestudzone pieczarki i dokładnie wymieszać do połączenia składników
Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem
Na liściach kapusty układać porcje farszu
Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem
Następnie zwijać gołąbki
Gołąbki z kaszą gryczaną i ryżem
Podawać z keczupem lub z sosem