BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Leczo warzywno-mięsne z pieczarkami i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moje leczo jest troszkę inne. Nie z kiełbasą lecz mięsem mielonym z dodatkiem warzyw i grzybów. Leczo smaczne, syte i szybko znikające z talerzy. Podawane w towarzystwie świeżego pieczywa.

Leczo warzywno-mięsne z pieczarkami i cukinią Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Leczo warzywno-mięsne z pieczarkami i cukinią

 

  • mięso mielone 500 g,
  • cukinia 2 szt, (u mnie mrożona),
  • papryka czerwona 1 szt,
  • zielona papryka 1/2 szt,
  • żółta 1 szt,
  • pieczarki 200 g,
  • cebula 1 większa lub 2 mniejsze,
  • czosnku 2 -3 ząbki,
  • bulion warzywny 1 szkl,
  • olej 2 łyżki,
  • przecier pomidorowy 2 - 3 łyżki,
  • sól drobna morska do smaku,
  • pieprz biały mielony do smaku,
  • papryka mielona słodka 1 łyżeczka,
  • papryka mielona ostra 1/2 łyżeczki,

 

  • Dodatkowo;
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • mąka 1,5 łyżki,
  • woda 1/4 szkl,

Sposób przygotowania:

Leczo warzywno-mięsne z pieczarkami i cukinią
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kolorowe papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w nie duże paski lub kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w pół plasterki.

Na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso mielone, dodajemy pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek.

Po podsmażeniu mięso z cebulą i czosnkiem przekładamy do garnka, na patelnie dodajemy pokrojone pieczarki, chwilę podsmażamy i dodajemy przygotowane papryki smażymy około 15 -20 minut.

Pod koniec smażenia dodajemy cukinię i smażymy jeszcze około 8 - 10 minut.

Zawartość patelni dodajemy do garnka z mięsem, dodajemy szklankę bulionu warzywnego, przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu.

Całość doprawiamy papryką słodką, solą morską drobną oraz białym pieprzem mielonym do smaku (możemy doprawić w razie potrzeby przyprawą uniwersalną).

Kiedy warzywa są miękkie danie zagęszczamy delikatnie mąką wymieszaną w wodzie.

Rada;

Danie można zagęścić zamiast mąką z wodą to delikatną zasmażką, albo w ogólne nie zagęszczać.
Leczo warzywne - mięsne z pieczarkami i cukinią
Mięso mielone podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju
Leczo warzywne - mięsne z pieczarkami i cukinią
Do podsmażonego mięsa dodajemy obraną , pokrojoną cebulę
Leczo warzywne - mięsne z pieczarkami i cukinią
Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy
Leczo warzywne - mięsne z pieczarkami i cukinią
Podsmażone mięso przekładamy do garnka a na tej samej patelni podsmażamy pieczarki
Leczo warzywne - mięsne z pieczarkami i cukinią
Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone papryki
Leczo warzywne - mięsne z pieczarkami i cukinią
Podsmażamy około 15 - 20 minut ,dodajemy pokrojoną cukinię
Leczo warzywne - mięsne z pieczarkami i cukinią
Zawartość patelni przekładamy do garnka z mięsem, dodajemy bulion i przyprawy ,delikatnie zagęszczamy mąką z wodą
Leczo warzywne - mięsne z pieczarkami i cukinią
Podajemy rozlane na talerze domownikom