iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Pulpeciki w sosie pomidorowo-marchewkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Delikatne na parze gotowane kuleczki mięsne w zdrowym delikatnym sosikiem z dużą dozą marchewki. Pasuje do ryżu i ziemniaczków. Dla dużych i dla dzieci.

Pulpeciki w sosie pomidorowo-marchewkowym

Składniki:

Pulpeciki w sosie pomidorowo-marchewkowym

 

  • 1/2 kg łopatki

 

 

  • 1 cebula

 

 

 

  • trochę wody

 

 

 

  • 3 marchewki

 

  • 1litr przecieru pomidorowego

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie pomidorowo-marchewkowym
Cebulę siekamy i podsmażamy na masełku . Łopatkę mielimy , cebule podsmażoną mielimy. Mieszamy zmieloną masę . Bułkę tartą mieszamy z wodą na papkę , dodajemy do masy mięsnej. Mieszamy , solimy doprawiamy pieprzem i wyciśniętym czosnkiem.

Dobrze wyrabiamy masę. Formujemy kulki układamy w parowarze. Gotujemy. Do garnka dajemy łyżką masła i starta marchewkę . Smażymy chwilę.

Zalewamy przecierem pomidorowym. Gotujemy. Kiedy marchewka zrobi się miękka doprawiamy sos ,papryka solą i pieprzem. Wrzucamy ugotowane kuleczki,  zagotowujemy.

Wlewamy śmietanę 30 % i jeszcze chwilę gotujemy. 

Tagi:

marchewka