marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kulki rybne grillowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

W cieplejsze dni wiosenne zaczyna się grillowanie i pomysłów nie brak na kolejne dania.Kulki rybne to jedno z nich.

Kulki rybne grillowane

Składniki:

Kulki rybne grillowane

 

  • 2 średnie świeże pstrągi,
  • 1 duża cebula(jak kto lubi),
  • jajo,
  • suszone zioła(lubczyk, szałwia, trybula),
  • 2 średnie czuszki,
  • pieprz,
  • sól,
  • przyprawa do grilla lub ryb,
  • tacki aluminiowe na grill,
  • węgiel drzewny.

Sposób przygotowania:

Kulki rybne grillowane
Ryby oczyścić z płetw, ogonków i główek, zdjąć skóry i wybrać widelcem miąższ, usuwając ości i kręgosłup. Następnie wymieszać z jajkiem, cebulą i czuszkami po uprzednim obraniu i opłukaniu. Z czuszek usunąć dodatkowo nasiona i ogonki i posiekać drobniutko. Zioła suszone rozetrzeć w dłoniach i dodać do farszu wraz z przyprawami. Wymieszać i formować w dłoni średnie kuleczki z 12 sztuk. Grill rozpalić na pół godziny przed pieczeniem. Kulki ułożyć na dwóch dużych tackach aluminiowych i ułożyć na grillu. Opiekać z 15-20 min., obracając je co jakiś czas szczypcami. Podawać z sosami do grilla i pieczywem czosnkowym lub zwykłym.