Sposób przygotowania:
Klopsiki rybne
Umytego fileta zmielić razem z obraną cebulą maszynką do mięsa. Bułkę namoczyć w mleku, a gdy nasiąknie odcisnąć i dodać ją do masy rybnej. Na koniec dodać jajka, sól i pieprz do smaku i dokładnie wszystko wymieszać. Formować niewielkie kuleczki, każdą obtoczyć w mace i smażyć na oleju na złoty kolor z każdej strony. Gdy klopsiki są usmażone przełożyć je do głębokiego naczynia. Przygotować sos: Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju aż będzie miękka. Dodać koncentrat pomidorowy sól, pieprz i maggi do smaku oraz liście laurowe i ziele angielskie. Mieszając od czasu do czasu smażyć około 3-4 minuty, podlać wodą i zagotować. Powstałym sosem zalać klopsiki, można delikatnie wymieszać i przestudzić. Wstawić do lodówki, podawać na zimno z pieczywem.
msewka