Kulki ryżowe z serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kiedy zostaje mi trochę ryżu z obiadu nie wyrzucam go, tylko staram się z niego coś przygotować, tak też powstały pyszne kulki z serem. Można je podać na ciepło, jako dodatek do obiadu lub na zimno z ulubionym sosem jako przekąskę.

Kulki ryżowe z serem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kulki ryżowe z serem

 

  • 400 g ugotowanego ryżu
  • 100 g żółtego sera
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Kulki ryżowe z serem

ETAP 1:

Kulki ryżowe z serem
Ugotowany ryż mieszamy ze startym serem.

Do ugotowanego wcześniej ryżu dodajemy starty na tarce o dużych oczkach ser. Mieszamy.

ETAP 2:

Kulki ryżowe z serem
Masę ryżowo-serową mieszamy z ulubioną musztardą

Następnie dodajemy musztardę i ponownie dokładnie mieszamy.

ETAP 3:

Kulki ryżowe z serem
Uformowane kulki panierujemy w bułce i jajku

Z masy formujemy kulki dowolnej wielkości. Każdą z nich obtaczamy w bułce tartej, następnie w roztrzepanych jajkach i ponownie w bułce tartej.

ETAP 4:

Kulki ryżowe z serem
Kulki smażymy w głębokim oleju na złoty kolor.

Olej rozgrzewamy i wrzucamy do niego przygotowane kulki. Smażymy na złoty kolor.