marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kulki z melona w szynce na sałacie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ugotowaną dzień wcześniej szynkę lub baleron pokroić na plasterki, sałatę opłukać, osączyć i na niej układać roladki z szynki z dodatkami.

Kulki z melona w szynce na sałacie.

Składniki:

Kulki z melona w szynce na sałacie.

 

  • 8 płatów gotowanej szynk lub baleronu,
  • 1 średni melon,
  • główka sałaty kruchej lodowej,
  • 8 łyżek chrzanu z sokiem cytrynowym,
  • garstka czarnych oliwek,
  • oraz drewniane wykałaczki.

Sposób przygotowania:

Kulki z melona w szynce na sałacie.
Sałatę opłukać i osączyć na sitku lub durszlaku, a potem przełożyć na półmisek. Ugotowaną wcześniej szynkę lub baleron pokroić na plasterki, melon zaś po umyciu przekroić na wpół wzdłuż i wydrążyć z nasion. Następnie gałkarką wybierać miąższ, a kulki kłaść na posmarowane łagodnym chrzanem plastry szynki po 2 sztuki i po jednej oliwce. Zwijać roladki i spiąć je po obu stronach wykałaczkami, ułożyć na liściach sałaty po jednej sztuce na każdym listku. Podawać jako zakąskę.

Tagi:

sałata