Sposób przygotowania:
Kulki ziemniaczane w panierce
Ugotowane ziemniaki zgniatam dokładnie widelcem, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i szczypiorkiem. Dodaję mąkę i bułkę tartą. Wyrabiam na jednolitą masę, jeśli jest za gęsta dodaję jajko.Do jednej miseczki wsypuję mąkę, do drugiej bułkę tartą, a do kolejnej wbijam jajka, roztrzepuję i przyprawiam solą i pieprzem. Z masy ziemniaczanej formuję kulki wielkości większej śliwy. Panieruję po kolei najpierw w mące, następnie w jajkach i obtaczam na koniec w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju, obracając z każdej strony, aby ładnie się zrumieniły. Gotowe kule odsączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące podaję jako dodatek do mięs w sosie i surówki z kiszonej kapusty i marchewki.