Sposób przygotowania:
Kura turniejowa
Kurę na cztery części rozbierz, udeczko każde na dwoje rozetnij, skrzydełka i szyjkę porozdzielaj, wespół z podrobami posól. Słoninkę na plasterki porznij, do rondla ciśnij, a gdy szklić się pocznie, posiekaną cebulę wsyp, merdaj chwilę, poczem mięso mąką oprócz, do cebuli dodaj. I półgodzinnie duś, merdając zacnie. Jak mięso przesmaży się nieco, do kury pomidory przetarte przez sito, świeże oczyszczone z ziaren, a takoż pokrajane słodkie papryki włóż, rosołu lub wody wlej, nakryj, pod przykryciem duś, aż kura zmięknie. Aby się nie przypaliła, uważnie pilnuj. Jak sos wygotuje się, wodą podlać nie zapomnij. wespół z sosem na półmisek ciśnij, kluskami obłóż. Po kawalersku podawaj.