gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Okrągła galareta z kury

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo pyszna i efektowna galareta.

Okrągła galareta z kury Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Okrągła galareta z kury

 

  • 1podwójny filetz kurczaka
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1/2 pora
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyzka cukru
  • 4 łyzki octu
  • 4łyzki zelatyny
  • 2 korniszony
  • 5 łyżek kukurydzy
  • 5 łyżek groszku zielonego
  • olej do posmarowania foremki

Sposób przygotowania:

Okrągła galareta z kury
Filet z kurczaka myjemy wkładamy do garnka zalewamy wodą ,dodajemy marchewkę,seler,por ,sól ,pieprz ,listek laurowy i ziele angielskie gotujemyna małym ogniuaż mieso będzie miękkie. Korniszon kroimy w kostkę,z marchewki wycinamy gwiazdki,kukurydzę i groszek odsączamy. Ugotowane mięso kroimy w kostkę. Zelatynę moczymy w zimnej wodzie. Wywar1litr przelewamy przez sitko stawiamy na kuchence dodajemy cukier,ocet zagotowujemy jezeli trzeba mozna jeszcze doprawić . Do zagotowanej zalewy 1 litr dodajemy zelatynę mieszamy aż zelatyna się rozpusci.Specjalną foremkę smarujemy lekko olejem,Na spód dajemy gwiazdki z marchewki ,kukurydzę ,groszek ,korniszon ,mięsko i jeszcze pozostałą kukurydzę ,groszek ,korniszon i mięso .Całość zalewamy zalewą. Odstawiamy najlepiej do następnego dnia do lodówki. Przed podaniem wykładamy na talerz.
Okrągła galareta z kury
Ugotowany filet z kurczaka kroimy w kostkę.
Okrągła galareta z kury
Z ugotowanej marchewki wycinamy gwiazdki.
Okrągła galareta z kury
Do foremki dajemy gwiazdki na spód następnie kukurydzę,groszek .
Okrągła galareta z kury
Całość zalewamy zalewą i odstawiamy w chłodne miejsce