gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 816]

Kura w galarecie z gwiazdkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubimy w sezonie zimowym taką galaretę zimną.można ja podać na kolację albo po prostu na obiad .

Kura w galarecie z gwiazdkami

Składniki:

Kura w galarecie z gwiazdkami

 

 

  • dodatkowo

 

  • 2 jajka ugotowane
  • 2 korniszony
  • 3-4 łyżki kukurydzy z puszki
  • ocet
  • stewia albo cukier
  • 2 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

Kura w galarecie z gwiazdkami
Udka kurczaka dajemy do garnka zalewamy zimną wodą wrzucamy listki i ziele angielski doprawiamy solą i pieprzem gotujemy aż mięso będzie miękkie. Marchewkę można ugotować z mięsem.

Z marchewki wycinamy gwizdki można większe i mniejsze. Jajka gotujemy na twardo obieramy i kroimy w plasterki. Korniszony kroimy w drobną kostkę.

Kukurydzę odsączamy na sitku. Ugotowane udka studzimy kroimy w kostkę. Żelatynę zalewamy zimną wodą mieszamy i zostawiamy aż napęcznieje.

Wywar około 1 litra w którym się gotowały udka przelewamy przez sito ,doprawiamy i o ile trzeba solą pieprzem wlewamy ocet octu tyle aby wywar był kwaśny dodajemy stewie albo cukier stawiamy na kuchence zagotowujemy.

Jak wywar się zagotuje dodajemy żelatynę mieszamy aż się rozpuści. Miskę w której będziemy robić galaretę pryskamy olejem. Na dno układamy gwiazdki wycięte z marchewki na to dajemy plasterki jajka.

Następnie dajemy kukurydzę i pokrojone korniszony na to wykładamy pokrojone mięso.

Można na mięso dać pozostałe korniszony i kukurydzę. Całość zalewamy przygotowanym wywarem . Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

POLECAM!!!