ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Potrawka z kury wiejskiej z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z kury wiejskiej można przygotować smaczną potrawkę na drugi dzień po rosole, można ją podać z ziemniakami, ryżem, makaronem.

Potrawka z kury wiejskiej z koperkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Potrawka z kury wiejskiej z koperkiem

 

  • kura wiejska z rosołu 1/2 sztuki,
  • masło 1 łyżka,
  • warzywa z rosołu - w opisie,
  • curry 1 łyżka,
  • kucharek 1-2 łyżeczki,
  • papryka cayenne 1/2 łyżeczki,
  • rosół 2 szklanki + woda 2 szklanki,
  • śmietana 12% 100 ml,
  • mąka pszenna 2 łyżki,
  • woda 1 szklanka,
  • koperek 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Potrawka z kury wiejskiej z koperkiem
Z rosołu ugotowanego na niedzielę wyjąć kurę wiejską, dokładnie obrać mięso z kości, chrząstek, usunąć skórę, mięso pokroić drobniej.

Marchew 2 sztuki, seler, pietruszka po 1 sztuce widelcem rozgnieść.

Do garnka dodać masło i mięso, z kury, dodać warzywa i podsmażać z 5 minut mieszając.

Wsypać przyprawę curry, kucharka, pieprz cayenne, wlać rosół, sok z cytryny i zagotować.

Mąkę wymieszać ze śmietaną i wodą, wlać do potrawki i doprowadzić do zagotowania, wsypać koperek i zdjąć z ognia.
Potrawka z kury wiejskiej z koperkiem
Do potrawki nadaje się kura rosołowa wiejska lub kurczak.
Potrawka z kury wiejskiej z koperkiem
Po dodaniu śmietany tylko zagotować i zdjąć z ognia.