Sposób przygotowania:
Słodko-ostre podudzia z kurczakaPrzygotowanie marynaty
Czosnek kroimy drobno.
Plastry ananasa kroimy na mniejsze kawałki, razem z zalewą wrzucamy do blendera kielichowego lub blendujemy blenderem ręcznym.
Zblendowanego ananasa łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Podgrzewamy, aż marynata nieco się zagęści.
Przygotowanie mięsa
Podudzia myjemy, osuszamy, oczyszczamy, przyprawiamy solą i pieprzem, obficie nacieramy słodką i ostrą papryką mieloną.
Podudzia zalewamy marynatą, odstawiamy na kilka godzin.
Obsmażenie kurczaka
Kurczaka wyjmujemy z marynaty (ale jej nie wylewamy!), obsmażamy na oleju.
Tłuszcz ze smażenia łączymy z pozostałą marynatą.
ETAP 4:
Kurczaka układamy w natłuszczonej blasze. Obficie polewamy marynatą. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 190 st.C ok. 50 minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.