Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Słodko-ostre podudzia z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kurczak lubi owocowe dodatki przełamane pikantną nutą. Moje podudzia z kurczaka zostały połączone z marynatą na bazie ananasa z dodatkiem ketchupu, sosu teriyaki i pikantnych przypraw.

Słodko-ostre podudzia z kurczaka

Składniki:

Słodko-ostre podudzia z kurczaka

 

 

  • Marynata:
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • 1/4 szklanki zalewy z ananasa z puszki
  • 1/2 szklanki ketchupu pikantnego
  • 1/4 szklanki sosu teriyaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Słodko-ostre podudzia z kurczaka

Przygotowanie marynaty

Słodko-ostre podudzia z kurczaka
Słodko - ostra marynata na bazie ananasa

Czosnek kroimy drobno.

Plastry ananasa kroimy na mniejsze kawałki, razem z zalewą wrzucamy do blendera kielichowego lub blendujemy blenderem ręcznym.

Zblendowanego ananasa łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Podgrzewamy, aż marynata nieco się zagęści.

Przygotowanie mięsa

Słodko-ostre podudzia z kurczaka
Podudzia z kurczaka obficie nacieramy przyprawami

Podudzia myjemy, osuszamy, oczyszczamy, przyprawiamy solą i pieprzem, obficie nacieramy słodką i ostrą papryką mieloną.

Podudzia zalewamy marynatą, odstawiamy na kilka godzin.

Obsmażenie kurczaka

Słodko-ostre podudzia z kurczaka
Kurczaka wyjmujemy z marynaty i obsmażamy

Kurczaka wyjmujemy z marynaty (ale jej nie wylewamy!), obsmażamy na oleju.

Tłuszcz ze smażenia łączymy z pozostałą marynatą.

ETAP 4:

Słodko-ostre podudzia z kurczaka
Następnie podudzia z kurczaka pieczemy ok. 50 minut

Kurczaka układamy w natłuszczonej blasze. Obficie polewamy marynatą. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 190 st.C ok. 50 minut.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Tagi:

kurczak danie