zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Kurczak z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pierś z kurczaka duszona z warzywami, podana z ryżem. Polecam to danie, jest pyszne i zdrowe. Zasmakuje Wam na pewno.

Kurczak z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak z warzywami

marynata

  • 2 piersi z kurczaka

 

  • Przyprawa do kurczaka (złocista)
  • Cebulka liofilizowana
  • Czosnek granulki
  • Imbir
  • Chilli
  • Zioła prowansalskie
  • Pieprz bałkański
  • Pieprz cytrynowy
  • Olej smakowy-cytryna bazylia
  • Sos sojowy ciemny
  • Sos Worcester
  • ilość przypraw dostosowana do własnych upodobań

warzywa

  • Warzywa mrożone ( mieszanka chińska) (450 g)

Sposób przygotowania:

Kurczak z warzywami
Z piersi kurczaka ściągam skórę, myję je i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do miski, dodaję przyprawy, sosy i olej, mieszam całość i odstawiam na godzinę.

Po tym czasie mięso przekładam do woka i obsmażam, nie dodaje już żadnego tłuszczu. Jak mięsko dobrze się obsmaży, wsypuję mieszankę chińską, mieszam, warzywa „puszczą” wodę, jeśli jest mało można dolać trochę wrzątku.

Duszę całość do miękkości warzyw.

Osobno gotuję ryż, mięso z warzywami podaję w jego towarzystwie.
Kurczak z warzywami
dodaję przyprawy, sosy i olej, mieszam całość i odstawiam na godzinę.
Kurczak z warzywami
mięso przekładam do woka i obsmażam, nie daję już oleju
Kurczak z warzywami
Jak mięsko dobrze się obsmaży, wsypuję mieszankę chińską
Kurczak z warzywami
można dolać trochę wrzątku. duszę całość do miękkości warzyw.