Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Schabowe z czosnkiem, natką i cebulką suszoną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo lubię kotlety schabowe z dodatkiem czosnku i ziół. Tym razem dodałam jeszcze trochę suszonej cebuli. Mięso namoczyłam w mleku, aby było bardziej jędrne.

Schabowe z czosnkiem, natką i cebulką suszoną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Schabowe z czosnkiem, natką i cebulką suszoną

 

Sposób przygotowania:

Schabowe z czosnkiem, natką i cebulką suszoną

ETAP 1:

Schabowe z czosnkiem, natką i cebulką suszoną
Mięso namaczamy w mleku. To sprawia, że jest bardziej jędrne.

Mięso na kotlety rozbijamy za pomocą tłuczka, namaczamy w mleku.

ETAP 2:

Schabowe z czosnkiem, natką i cebulką suszoną
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, cebulą suszoną i suszoną natką pietruszki

Kotlety przyprawiamy solą, pieprzem, suszoną natką pietruszki, suszoną cebulą, czosnkiem granulowanym.

ETAP 3:

Schabowe z czosnkiem, natką i cebulką suszoną
Kotlety obtaczamy w panierce z mąki, jajka i bułki tartej

Jajko roztrzepujemy widelcem.
Kotlety panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

ETAP 4:

Schabowe z czosnkiem, natką i cebulką suszoną
Kotlety smażymy na oleju rozgrzanym na patelni, z obu stron

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kotlety na dużym ogniu, do zarumienienia panierki z obu stron (ok.2 minuty na stronę). Kotlety najlepiej smakują podane prosto z patelni.