dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Kurczak curry na ostro

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Moja pierwsza przygoda z kuchnią azjatycką i myślę że udana. Jeśli ktoś nie jadł dań z tej części świata to warto spróbować.

Kurczak curry na ostro

Składniki:

Kurczak curry na ostro

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżeczki pasty curry
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli (lub chilli w proszku)
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • olej
  • sól, pieprz
  • pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

Kurczak curry na ostro
Pierś kurczaka kroimy w większa kostkę, posypujemy solą i pieprzem. W małej miseczce mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, drobno posiekaną papryczkę chilli, skórkę i sok z cytryny oraz 1 łyżkę oleju. Powstałą marynatę mieszamy z kurczakiem i odstawiamy na kilka minut. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy kurczaka z marynatą i smażymy na rumiano. Następnie dodajemy cukier, kurkumę oraz pastę curry, dokładnie mieszamy i smażymy minutę na małym ogniu. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i całość dusimy kilka minut do odparowania sosu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem cayenne. Danie podajemy z ryżem. Smacznego :)