Sposób przygotowania:
Ryba po grecku w wersji light
1. Cebule pokroiłam w piórka i zeszkliłam na oleju.
2. Marchewkę, pietruszkę i seler obrałam, umyłam i starłam na tarce o grubych oczkach. Zalałam odrobiną wody, lekko posoliłam i gotowałam 5-7 minut na małym ogniu.
3. Odsączone z wody warzywa dorzuciłam do cebuli, dodałam koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i liście laurowe. Jeśli potrzeba można dodać parę łyżek wody lub wywaru pozostałego po gotowaniu warzyw. Przykryłam i dusiłam około 15 minut.
4. Rybę lekko posmarowałam olejem. skropiłam sokiem z cytryny, zawinęłam w folię aluminiową i piekłam w piekarniku w temperaturze 200 stopni około pól godziny.
5. W naczyniu na zmianę układałam warzywa i rybę, tak żeby na wierzchu była gruba warstwa warzyw.
2. Marchewkę, pietruszkę i seler obrałam, umyłam i starłam na tarce o grubych oczkach. Zalałam odrobiną wody, lekko posoliłam i gotowałam 5-7 minut na małym ogniu.
3. Odsączone z wody warzywa dorzuciłam do cebuli, dodałam koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i liście laurowe. Jeśli potrzeba można dodać parę łyżek wody lub wywaru pozostałego po gotowaniu warzyw. Przykryłam i dusiłam około 15 minut.
4. Rybę lekko posmarowałam olejem. skropiłam sokiem z cytryny, zawinęłam w folię aluminiową i piekłam w piekarniku w temperaturze 200 stopni około pól godziny.
5. W naczyniu na zmianę układałam warzywa i rybę, tak żeby na wierzchu była gruba warstwa warzyw.