haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Ryba po grecku w wersji light

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyczna i tradycyjna, ale zawsze pierwsza znika ze świątecznego stołu. Jeśli nawet zostanie coś do następnego dnia - na zimno smakuję jeszcze lepiej! Ryba z piekarnika jest lekko strawna i mniej kaloryczna od smażonej.

Ryba po grecku w wersji light Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba po grecku w wersji light

 

  • 800g filetów rybnych ( ja użyłam dorsza)
  • 4 marchewki,
  • 3 pietruszki,
  • 3 cebule,
  • pół selera,
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól. pieprz
  • 2 - łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku w wersji light
1. Cebule pokroiłam w piórka i zeszkliłam na oleju.

2. Marchewkę, pietruszkę i seler obrałam, umyłam i starłam na tarce o grubych oczkach. Zalałam odrobiną wody, lekko posoliłam i gotowałam 5-7 minut na małym ogniu.

3. Odsączone z wody warzywa dorzuciłam do cebuli, dodałam koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i liście laurowe. Jeśli potrzeba można dodać parę łyżek wody lub wywaru pozostałego po gotowaniu warzyw. Przykryłam i dusiłam około 15 minut.

4. Rybę lekko posmarowałam olejem. skropiłam sokiem z cytryny, zawinęłam w folię aluminiową i piekłam w piekarniku w temperaturze 200 stopni około pól godziny.

5. W naczyniu na zmianę układałam warzywa i rybę, tak żeby na wierzchu była gruba warstwa warzyw.
Ryba po grecku w wersji light
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju.
Ryba po grecku w wersji light
Warzywa ścieramy na tarce i krótko gotujemy.
Ryba po grecku w wersji light
Wszystko razem łączymy z koncentratem pomidorowym, doprawiamy i dusimy.
Ryba po grecku w wersji light
Upieczoną w folii rybę przekladamy warzywami.