Dzikowiec

Dzikowiec

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Kurczak curry z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne danie, które można zrobić bardzo szybko!

Kurczak curry z warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak curry z warzywami

 

  • ok. 400 g piersi z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 1 średnia marchew,
  • 1 mała pietruszka,
  • 3 płaskie łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soli ziołowej, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka granulowanych strąków papryczki chili,
  • dodatkowo: 1 torebka ugotowanego ryżu.

Sposób przygotowania:

Kurczak curry z warzywami
1. Mięso umyć, pokroić w kostkę. 2. Warzywa obrać, marchew i pietruszkę pokroić w słupki, natomiast cebulę w kostkę. 3. Mięso natrzeć marynatą: oliwą z oliwek zmieszaną z przyprawami. Wstawić do lodówki na ok. godzinę, a jeśli nie ma czasu - od razu piec. 4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Mięso z warzywami umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20-30 minut. Podawać z ryżem. Smacznego!
Kurczak curry z warzywami
Gotowe mięso po upieczeniu, podane z ryżem