Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Curry z kurczakiem, warzywami i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i szybkie danie rodem z kuchni azjatyckiej. Do jego przygotowania najlepiej nadaje się ryż basmati.

Curry z kurczakiem, warzywami i ryżem

Składniki:

Curry z kurczakiem, warzywami i ryżem

 

Sposób przygotowania:

Curry z kurczakiem, warzywami i ryżem

ETAP 1:

Curry z kurczakiem, warzywami i ryżem
Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę

Warzywa myjemy. Cukinię obieramy. Cukinię i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.

ETAP 2:

Curry z kurczakiem, warzywami i ryżem
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy solą

Piersi z kurczaka opłukujemy, osuszamy, kroimy w kostkę i oprószamy solą.

ETAP 3:

Curry z kurczakiem, warzywami i ryżem
Do warzyw i mięsa dodajemy mleko kokosowe

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy na niej cebulę, a gdy ta się zeszkli - dodajemy cukinię, paprykę i czosnek. Warzywa smażymy do miękkości, odsuwamy na bok i wrzucamy mięso. Smażymy.
Dodajemy mleko kokosowe, pieprz, chili, curry, kurkumę i kolendrę. Podgrzewamy ok. 5-10 minut, aż sos się zredukuje.
W międzyczasie gotujemy ryż.
Ryż wrzucamy na patelnię, całość mieszamy i dzielimy na porcje.