Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Kurczak cytrynowy z suszoną żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Cytrynowy kurczak pieczony w marynacie z kawałkami cytryny i z suszona żurawiną.

Kurczak cytrynowy z suszoną żurawiną

Składniki:

Kurczak cytrynowy z suszoną żurawiną

 

  • kurczak cały, bez piersi (lub z piersią),
  • cytryna - 1,
  • żurawina suszona - 2 łyżki (lub więcej),
  • czosnek nieobrany - 2 ząbki;

 

  • Marynata:
  • oliwa z oliwek, dobrej jakości - 80ml (lub 100ml gdy pieczemy z piersią),
  • sok z wyciśniętej cytryny,
  • tymianek suszony - łyżeczka,
  • bazylia suszona - łyżeczka,
  • oregano suszone - łyżeczka,
  • wino śliwkowe - 3 łyżki (lub 50ml wina białego),
  • sól - ok 2/3 łyżeczki,
  • pieprz ziołowy,
  • szczypta imbiru;

 

  • pieprz świeżo mielony,
  • folia do pieczenia.

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak cytrynowy z suszoną żurawiną
Przygotować marynatę, wymieszać  wszystkie składniki razem. Kurczaka podzielić na porcje, umyć i dobrze ususzyć za pomocą ręcznika papierowego. Połączyć z 2/3 ilosci marynaty i odstawić pod przykryciem do lodówki, najlepiej na noc ( tak było w przepisie, ja jednak upiekłam kurczaka bezpośrednio po przyprawieniu). W naczyniu żaroodpornym ułożyć porcje kurczaka, dodać nieobrany czosnek. Cytrynę umyć i osuszyć, następnie pokroić w ósemki i ułożyć miedzy porcjami mięsa. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec pod przykryciem przez godzinę i 15 minut w 180 stopniach. Po 40 minutach pieczenia polać mięso pozostalą marynatą. Kolejne 15-30 minut, piec bez przykrycia w 200-220 stopniach, do zrumienienia skórki (Czas może być nieco krótszy lub dłuższy, w zależności od piekarnika). W międzyczasie kilka razy polać kurczaka wytworzonym sosem, a na 15-20 minut przez zakończeniem pieczenia, dodać suszoną żurawinę i ponownie polać sosem, aby zmiękła. Podawać z ryżem lub z ziemniakami i surówką z salaty.