Sposób przygotowania:
Kurczak cytrynowy
Cytryny wyszorowałam. Z jednej starłam skórke, wymieszalam z 2 łzykami oliwy, pieprzem i wysmarowałm kurczka z zewntąrz. Srodek posypałam pieprzem, sola, włozyłam do srodka cwiartke cytryny, 2 obrane ząbki czosnku i 2 cwiartki cebuli. Do tyłka kurczaka włożyłam cytrynę. Zwiazałam nogi nicią. Położyłam kurczaka na blaszce. Obłozyłam warzywami.
Piekarnik rozgrzac do 220 stopni C. Marchewkę pokroiłam na ok. 2 cm kawałki. Cebulę obrałam i pokroiłam na ćwiartki, a główkę czosnku podzieliłam na ząbki, pozostawiając je nieobrane. 2 ząbki obrałam. Seler pokroiłam na kawałki. Cytryne bez skrorki w ćwiartki.Wszystkie warzywa ułożyłam w obok kurczaka.
Włożyłam kurczaka do piekarnika i natychmiast zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni C. Polałam z wierzchu odrobina oliwy. Piekłam przez półtorej godziny, na ostatnie pół godziny przewracając kurczaka. I polewajac sosem ktory sie wytworzył.
Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiam na ok. 10 minut, aby mięso odpoczęło i wszystkie soki równomiernie się w nim rozłożyły. Można go w tym czasie okryć kawałkiem folii aluminiowej
Piekarnik rozgrzac do 220 stopni C. Marchewkę pokroiłam na ok. 2 cm kawałki. Cebulę obrałam i pokroiłam na ćwiartki, a główkę czosnku podzieliłam na ząbki, pozostawiając je nieobrane. 2 ząbki obrałam. Seler pokroiłam na kawałki. Cytryne bez skrorki w ćwiartki.Wszystkie warzywa ułożyłam w obok kurczaka.
Włożyłam kurczaka do piekarnika i natychmiast zmniejszyłam temperaturę do 200 stopni C. Polałam z wierzchu odrobina oliwy. Piekłam przez półtorej godziny, na ostatnie pół godziny przewracając kurczaka. I polewajac sosem ktory sie wytworzył.
Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiam na ok. 10 minut, aby mięso odpoczęło i wszystkie soki równomiernie się w nim rozłożyły. Można go w tym czasie okryć kawałkiem folii aluminiowej
margolata
Sarenka
bernika