Sposób przygotowania:
Kurczak z pieprzem cytrynowym i czubrycą
Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty wymieszać i odstawić na 5 minut. Cebule obrać, umyć i włożyć do kurczaka. Do środka wlać kilka łyżek marynaty a resztą pokryć kurczaka z wierzchu. Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym margaryną. Marynata nie jest gęsta, więc należy co jakiś czas kurczaka obracać. Tak przygotowanego kurczaka zostawić na około 3 godziny. Po tym czasie wstawić naczynie z kurczakiem zakrytym pokrywką do piekarnika i piec około dwóch godzin w temperaturze 175 stopni. Po upływie tego czasu zdjąć pokrywkę i polewając wierzch kurczaka piec jeszcze 5 minut do zrumienienia się skórki. Podawać na gorąco.
gusia1000