zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kurczak z pieprzem cytrynowym i czubrycą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pieprz cytrynowy raczej bardziej pasuje do ryb, ale kurczak z nim był również smaczny

Kurczak z pieprzem cytrynowym i czubrycą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak z pieprzem cytrynowym i czubrycą

 

  • 1 kurczak ( ok. 1.8 kg )
  • Marynata :
  • kilka łyżek octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka czerwonej ostrej czubrycy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Dodatkowo :
  • 1 duża cebula

Sposób przygotowania:

Kurczak z pieprzem cytrynowym i czubrycą
Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty wymieszać i odstawić na 5 minut. Cebule obrać, umyć i włożyć do kurczaka. Do środka wlać kilka łyżek marynaty a resztą pokryć kurczaka z wierzchu. Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym margaryną. Marynata nie jest gęsta, więc należy co jakiś czas kurczaka obracać. Tak przygotowanego kurczaka zostawić na około 3 godziny. Po tym czasie wstawić naczynie z kurczakiem zakrytym pokrywką do piekarnika i piec około dwóch godzin w temperaturze 175 stopni. Po upływie tego czasu zdjąć pokrywkę i polewając wierzch kurczaka piec jeszcze 5 minut do zrumienienia się skórki. Podawać na gorąco.
Kurczak z pieprzem cytrynowym i czubrycą
w środek kurczaka włożyć cebulę i wlac kilka łyżek marynaty
Kurczak z pieprzem cytrynowym i czubrycą
resztą marynaty pokryć kurczaka i piec po kilku godzinach