ania23025

ania23025

Kucharz
[Przepisów: 30]

Kurczak cytrynowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowanie kurczaka z cytrynowego dla 6 osób

Kurczak cytrynowy

Składniki:

Kurczak cytrynowy

 

  • 1,5 kg ćwiartek kurczaka
  • 3 cytryny
  • 1 cebula
  • 200ml białego wina
  • 200ml bulionu
  • olej
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • liść laurowy

Sposób przygotowania:

Kurczak cytrynowy
Cytrynę myjemy i kroimy na ćwiartki. Kurczaka myjemy osuszamy i obsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym oleju, po czym wykładamy na talerz. Na tłuszcz obsmażamy cebulę a następnie do rondla wkładamy kurczaka oraz ćwiartki cytryny. Całość zalewamy winem i dusimy przez 5 minut.Dolewamy bulion, doprawiamy cukrem i solą, wkładamy liść laurowy i dusimy na wolnym ogniu przez około 45 minut.