Sposób przygotowania:
Burgery z serem Eli pieczone w bułkachprzygotowanie sosu
Do miski włożyć musztardę, majonez i keczup.
przygotowanie sosu cd
Składniki sosu wymieszać trzepaczką.
przygotowanie dodatków
Pomidory, paprykę i ogórek opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z papryki usunąć szypułkę i nasiona. Paprykę pokroić w słupki, pomidory w pół plasterki, ogórka w plasterki.
przygotowanie dodatków cd
Ser żółty pokroić na 12 plastrów.
przygotowanie bułek z burgerami
Przygotować jajka,mleko,cukier, sól, drożdże, margarynę i mąkę. Mąkę pszenną przesiać przez sitko do dużej miski. Mleko podgrzać . Do ciepłego mleka dodać drożdże,cukier i łyżkę mąki. Całość wymieszać przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Margarynę roztopić i przestudzić. Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy miksera i wyrobić ciasto. Ciasto lekko oprószyć mąką żeby nie przylepiło się do ścierki. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielone na 6 placków rozwałkować. Na każdym położyć plaster sera.
przygotowanie bułek z burgerami cd
Na serze położyć kotlety wołowe.
przygotowanie bułek z burgerami cd
Na kotletach położyć plastry sera. Brzegi ciasta założyć na ser i odwrócić.
przygotowanie bułek z burgerami cd
Bułki z burgerami położyć na dużej blasze założonymi brzegami do dołu. Blachę z bułkami przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. Jajko rozbełtać i posmarować nim bułki.
przygotowanie bułek z burgerami cd
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C góra - dół. Blachę z bułkami włożyć do piekarnika i piec około 35 - 40 minut. Burgery podawać na liściach sałaty z papryką, ogórkiem, pomidorem i sosem. Smacznego!