Sposób przygotowania:
Pieczona karkówka na kanapkiETAP 1:
Karkówkę wieprzową umyć i osuszyć. Ułożyć na talerzu lub w misce i posmarować olejem. Obsypać z każdej strony solą i pieprzem czarnym mielonym. Następnie posypać czosnkiem granulowanym i papryką słodką w proszku. Przyprawy lekko wetrzeć w mięso.
Na koniec posmarować lekko mięso ostrym sosem chili takim gotowym w butelce.
Mięso przykryć i wstawić do lodówki na całą noc do zamarynowania. Następnego dnia przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, nakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec ok. półtorej godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić w piekarniku.
Wystudzone mięso zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki. Schłodzoną karkówkę kroić na plastry jak wędlinę na kanapki.