WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1715]

Pieczona karkówka na kanapki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karkówka wieprzowa upieczona w piekarniku, uprzednio zamarynowana w przyprawach, na kanapki, domowa wędlina.

Pieczona karkówka na kanapki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona karkówka na kanapki

 

  • ok. 1,3 kg karkówki wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka w proszku
  • olej
  • ostry sos chili w butelce

Sposób przygotowania:

Pieczona karkówka na kanapki

ETAP 1:

Karkówkę wieprzową umyć i osuszyć. Ułożyć na talerzu lub w misce i posmarować olejem. Obsypać z każdej strony solą i pieprzem czarnym mielonym. Następnie posypać czosnkiem granulowanym i papryką słodką w proszku. Przyprawy lekko wetrzeć w mięso.

Na koniec posmarować lekko mięso ostrym sosem chili takim gotowym w butelce.

Mięso przykryć i wstawić do lodówki na całą noc do zamarynowania. Następnego dnia przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, nakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec ok. półtorej godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić w piekarniku.

Wystudzone mięso zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki. Schłodzoną karkówkę kroić na plastry jak wędlinę na kanapki.

Pieczona karkówka na kanapki
Karkówka po upieczeniu wyjmowana z piekarnika
Pieczona karkówka na kanapki
Zamarynowana karkówka włożona do naczynia żaroodpornego
Pieczona karkówka na kanapki
Karkówka obsypana papryką słodką w proszku
Pieczona karkówka na kanapki
Karkówka obsypana solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym