Marta85

Marta85

Szef Kuchni
[Przepisów: 19]

Kurczak faszerowany czerwoną kapustą i bakaliami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne połączenie smaków. Wbrew pozorą tak wykonany kurczak wcale nie jest trudny do przygotowania. Idealny na rodzinny obiad, gdyż jest bardzo podzielny.

Kurczak faszerowany czerwoną kapustą i bakaliami

Składniki:

Kurczak faszerowany czerwoną kapustą i bakaliami

 

  • kurczak w całości ( ok.1,5 kg)

Farsz

  • 1 szkl. ugotowanego ryżu
  • 1 szkl. poszatkowanej kapusty czerwonej
  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2łyżki rodzynek
  • 2 łyżki żurawiny
  • 1 jajko
  • przyprawy-sól,pieprz,czosnek granulowany, papryka ostra, przyprawa do mięsa mielonego

Sposób przygotowania:

Kurczak faszerowany czerwoną kapustą i bakaliami

ETAP 1:

Kurczaka myjemy, osuszamy, wycinamy kości. Nacieramy przyprawa do kurczaka, odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Farsz

Kapustę obgotowujemy w wodzie z dodatkiem octu lub soku z cytryny, odcedzamy. Wszystkie składniki na farsz przekładamy do miski i dokładnie mieszamy, przyprawiamy.

Napełnienie kurczakak farszem

Kurczak faszerowany czerwoną kapustą i bakaliami
napełnienie kurczaka farszem

Farszem napełniamy kurczaka, zszywamy nicią, nóżki związujemy.

pieczenie

Kurczak faszerowany czerwoną kapustą i bakaliami

Kurczaka układamy z naczyniu żaroodpornym i posypujemy garścią żurawiny i rodzynek, podlewamy 1 szkl. wody i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 80-90 minut. Kurczaka podczas pieczenia można polewać wodą alby się nie spiekł.

sos

Sos pozostały z pieczenia kurczaka wraz z bakaliami przekładamy do rondelka dodajemy ok.1 szkl. wody i doprowadzamy do wrzenia, 2 łyżeczki mąki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do sosu, gotujemy do zgęstnienia sosu.
Kurczaka podajemy z ziemniakami i bukietem sałatek.