Sposób przygotowania:
Kurczak faszerowany czerwoną kapustą i bakaliamiETAP 1:
Kurczaka myjemy, osuszamy, wycinamy kości. Nacieramy przyprawa do kurczaka, odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Farsz
Kapustę obgotowujemy w wodzie z dodatkiem octu lub soku z cytryny, odcedzamy. Wszystkie składniki na farsz przekładamy do miski i dokładnie mieszamy, przyprawiamy.
Napełnienie kurczakak farszem

Farszem napełniamy kurczaka, zszywamy nicią, nóżki związujemy.
pieczenie

Kurczaka układamy z naczyniu żaroodpornym i posypujemy garścią żurawiny i rodzynek, podlewamy 1 szkl. wody i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 80-90 minut. Kurczaka podczas pieczenia można polewać wodą alby się nie spiekł.
sos
Sos pozostały z pieczenia kurczaka wraz z bakaliami przekładamy do rondelka dodajemy ok.1 szkl. wody i doprowadzamy do wrzenia, 2 łyżeczki mąki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do sosu, gotujemy do zgęstnienia sosu.
Kurczaka podajemy z ziemniakami i bukietem sałatek.
marietta