luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Kurczak faszerowany - imbirowy.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny kurczak faszerowany , bez kości.

Kurczak faszerowany - imbirowy.

Składniki:

Kurczak faszerowany - imbirowy.

 

  • 1 kurczak. ok 2 kg
  • 500 gr mięsa mielonego
  • 50 gr korzenia imbiru
  • 50 gr papryki czerwonej
  • 1 bułka
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki majeranku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki imbirowego sosu Tao-Tao z soją
  • 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
  • pół łyżeczki czerwonej mielonej papryczki
  • 1 duże jabłko
  • 3-4 goździki

Sposób przygotowania:

Kurczak faszerowany - imbirowy.
Kurczaka umyć i oczyścić. I przystąpić to wyjmowania kości zaczynając od nacięcia kuperka który powinien zostać z kosteczką.. Powoli małym ostrym nożem nacinać dookoła, odciąć udka i skrzydełka od środka i wyjąć cały korpus. Potem od środka wyciąć kostki z udek tak by zostały tylko w pałeczkach i skrzydełkach. Kurczaka wewnątrz posolić i zawiązać sznureczkiem szyjkę, nadmiar skóry odciąć.Przygotować nadzienie; Mięso mielone wymieszać z jajkami pokruszoną bułką, dodać drobno posiekany imbir, paprykę, sól, pieprz, majeranek, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu imbirowego Tao-Tao i dobrze wymieszać. Nadzienie włożyć do wnętrza kurczaka spiąć wykałaczkami i zasznurować sznureczkiem, zawiązać.Wierzch kurczaka posmarować wymieszanym sosem imbirowym (2 łyżki) i sosem sojowym (1 łyżka) z przyprawą do drobiu i czerwoną papryczką. Włożyć do naczynia i odstawić na ok 12 godzin do lodówki. Piec na ruszcie ok 2 godziny w temp 220 st . Pod rusztem ustawić naczynie z wodą do którego wrzucić goździki . Wierzch kurczaka obłożyć pokrojonym w cienkie plasterki jabłkiem. Kiedy jabłko nam się przypala należy je wymienić na nowe a przypalone można wrzucić do wody pod kurczakiem.. Pod koniec pieczenia, ostatnie pół godziny pieczemy już bez jabłek polewając sosem z naczynia pod rusztem. Gdyby kurczak za słabo się rumienił można na sam koniec posmarować odrobiną miodu rozrobionego z wodą.