Sposób przygotowania:
Kurczak faszerowany na kanapki
FARSZ - mięso z udek kurczaka zmiel. Zieleninę zmiksuj ze śmietaną i wymieszaj z mięsem. Dodaj pozostałe składniki, dopraw i wymieszaj gęstą masę.ROLADA - Kurczaka umyj, osusz. Ostrym nożem przekrój tuszkę przez pierś na pół i wytrybuj wszystkie kości. Pomału i starannie. Powstały płat mięsa połóż płasko skórą do spodu. Przy pomocy tłuczka do mięsa rozbij przykrywając folią spożywczą . Z grubszych miejsc odetnij nieco mięsa i dołóż tam gdzie jest sama skóra. Gotowy płat posyp solą i pieprzem z obu stron a dodatkową papryką samo mięso. Odłóż na przynajmniej pół godziny w chłodne miejsce. Formę - moja miała 31x12 cm, ale lepsze byłaby jeszcze nieco większa - wyściełaj papierem do pieczenia. Musi wystawać dobrze poza jej brzegi. Farsz rozsmaruj na płacie mięsa i zwiń tak ściśle jak się uda co nie jest łatwe. Roladę przenieś do foremki starając się żeby się nie rozsunęła.Piecz ok. 90 min. w 180 st. C - uważaj bo podczas pieczenia może się wytapiać sporo tłuszczu ze skóry więc warto podstawić jakieś naczynie pod spód. Gdy rolada będzie upieczona wyjmij ją, odlej część sosu jaki będzie na wierzchu. Nie wyjmuj z formy, ale przykryj papierem do pieczenia i postaw na nim coś do obciążenia - może to być druga podłużna foremka wypełniona czymś. Tak przygotowaną zostaw aż zupełnie wystygnie i schłodź w lodówce. Podawaj krojąc ostrym nożem niezbyt cienko .
MagdaMM
marietta
Babciagramolka
Marietto to jest kurczak
julcia12437
Dziewczynie się pomyliło :D
Fajny sposób na przyrządzenie kurczaka, 5 :)
Pyza
MagdaMM