dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Kurczak i kurki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pierś kurczaka z sosem kurkowo-paprykowym podana na ziemniaku

Kurczak i kurki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak i kurki

 

  • 2 małe piersi kurczaka
  • 2 duże garści kurek
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka czubrycy czerwonej
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • 2 duże ziemniaki

Sposób przygotowania:

Kurczak i kurki
Ziemniaki ugotowałam w łupinach (w mikrofali). Mięso pokroiłam w poprzek w paski. Obsypałam pikantną czubrycą, solą i pieprzem oraz skropiłam łyżką oleju, odstawiłam. Paprykę pokroiłam w paski, dymkę w krążki. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i masło, dodałam umyte kurki, posypałam pieprzem i podsmażyłam 3 minuty. Dołożyłam dymkę, wymieszałam i smażyłam minutkę, a następnie dodałam paprykę i smażyłam mieszając od czasu do czasu przez kolejne 3 minuty. Po tym czasie dolałam bulion, poddusiłam potrawę 10 minut z tym, że 3 minuty przed końcem dodałam śmietanę i doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem. Mięso wyłożyłam na rozgrzaną patelnię grillową i usmażyłam. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w grube (1 cm) plastry. Każdy plaster posypałam z obu stron solą i pieprzem oraz posmarowałam odrobiną oleju, obsmażyłam na patelni grillowej – po 2 minuty z każdej strony. Na talerzu ułożyłam plastry ziemniaka, na nich mięso, a na nim sos kurkowo-paprykowy.
Kurczak i kurki
Mięso i papryka pokrojone w paski, dymka w krążki, kurki w swojej malutkiej całości
Kurczak i kurki
W tym samym czasie można przygotować mięso, sos i ziemniaka w mikrofali
Kurczak i kurki
Do kurek i papryki pod koniec duszenia dodałam śmietanę
Kurczak i kurki
Ziemniaki "upieczone" w mikrofali "opiekłam" na patelni grillowej