Sposób przygotowania:
Kurczak i kurki
Ziemniaki ugotowałam w łupinach (w mikrofali). Mięso pokroiłam w poprzek w paski. Obsypałam pikantną czubrycą, solą i pieprzem oraz skropiłam łyżką oleju, odstawiłam. Paprykę pokroiłam w paski, dymkę w krążki. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i masło, dodałam umyte kurki, posypałam pieprzem i podsmażyłam 3 minuty. Dołożyłam dymkę, wymieszałam i smażyłam minutkę, a następnie dodałam paprykę i smażyłam mieszając od czasu do czasu przez kolejne 3 minuty. Po tym czasie dolałam bulion, poddusiłam potrawę 10 minut z tym, że 3 minuty przed końcem dodałam śmietanę i doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem. Mięso wyłożyłam na rozgrzaną patelnię grillową i usmażyłam. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w grube (1 cm) plastry. Każdy plaster posypałam z obu stron solą i pieprzem oraz posmarowałam odrobiną oleju, obsmażyłam na patelni grillowej – po 2 minuty z każdej strony. Na talerzu ułożyłam plastry ziemniaka, na nich mięso, a na nim sos kurkowo-paprykowy.
darmiona