pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kurczak majerankowy z suszoną cebulką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

kurczak z ziołowym posmakiem

Kurczak majerankowy z suszoną cebulką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak majerankowy z suszoną cebulką

 

  • 2 udka kurczaka,
  • 2 skrzydełka kurczaka,
  • majeranek,
  • cebula suszona,
  • Olej z pestek winogron,
  • 2 cebula surowa,
  • sól ziołowa,
  • 100 ml bulion warzywny

 

Sposób przygotowania:

Kurczak majerankowy z suszoną cebulką
Udka i skrzydełka obficie posypujemy solą ziołową, majerankiem oraz cebulą suszoną. Skrapiamy olejem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki. Na rozgrzanym oleju kładziemy kurczaka i chwilkę smażymy na dużym ogniu. Przewracamy na drugą stronę, dodajemy talarki cebuli. Smażymy 4 minuty, zalewamy bulionem, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości. Operujemy tak pokrywką, aby większość bulionu wyparowało.
Kurczak majerankowy z suszoną cebulką
W marynacie
Kurczak majerankowy z suszoną cebulką
W marynacie