Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka nadziana jajkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pierś z kurczaka z nadzieniem z ugotowanego na twardo jajka, szalotki i świeżej bazylii. Pomysł na bardzo smaczny, szybki w przygotowaniu obiad.

Pierś z kurczaka nadziana jajkiem

Składniki:

Pierś z kurczaka nadziana jajkiem

 

  • 3 jajka
  • 1 szalotka
  • 1 garść świeżej bazylii
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • olej do smażenia
  • 3 łyżeczki sosu teriyaki
  • 3 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 1 kostka mięsna

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka nadziana jajkiem

Etap 1

Pierś z kurczaka nadziana jajkiem
Ugotowane obrane i pokrojone w kostkę jajka.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę.

Etap 2

Pierś z kurczaka nadziana jajkiem
Szalotka bazylia i przyprawy dodane do jajka.

Szalotkę pokroić w drobną kostkę, bazylię posiekać. Szalotkę i bazylię dodać do jajka. Dodać też trochę soli i pieprzu, wymieszać.

Etap 3

Pierś z kurczaka nadziana jajkiem
Jajeczny farsz nałożony do mięsnych kieszonek.

W każdej piersi z kurczaka zrobić w środku głębokie nacięcie. Do mięsnej kieszonki nałożyć jajeczny farsz. Brzegi rozcięcia spiąć wykałaczkami.

Etap 4

Pierś z kurczaka nadziana jajkiem
Przyprawione nadziane mięso położone na rozgrzany olej.

Nadziane mięso kłaść na rozgrzany olej, z obu stron posypać przyprawą do mięs, polać sosem teriyaki. Mięso z obu stron mocno zrumienić.

Etap 5

Pierś z kurczaka nadziana jajkiem

Do zrumienionego mięsa wlać szklankę wody, dodać kostkę mięsną.

Etap 6

Pierś z kurczaka nadziana jajkiem

Mięso dusić na małym ogniu pod przykryciem po ok. 12 minut z obu stron. Gotowe mięso podzielić na porcje.


Tagi:

danie kurczak