Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kurczak marynowane w gorczycy i czosnku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gorczyca nie jest zbyt doceniana w naszych kuchniach, a to nie tylko smak i aromat ale i samo zdrowie.

Kurczak marynowane w gorczycy i czosnku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak marynowane w gorczycy i czosnku

 

  • 1 kg górnych części udek
  • marynata :2 łyżki białej gorczycy
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • 2 łyżki delikatu czerwonego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki magii
  • łyżka soli
  • woda

Sposób przygotowania:

Kurczak marynowane w gorczycy i czosnku
Mięso dokładnie oczyszczamy i myjemy. W dużym garze gotujemy wodę z łyżką soli, na taki wrzątek wrzucamy udka i gotujemy 10 min. Wyciągamy i układamy aby obleciały z wody i lekko ostygły. W innym dużym naczyniu mieszamy składniki na marynatę. Taką masą nacieramy jeszcze ciepłe udka, zamykamy szczelnie i odstawiamy aby mięso przeszło przyprawami. Trzy godziny najmniej, a najlepiej jak postoją przez noc. Blaszkę wykładamy papierem, udka przed położeniem ogarniamy ręką z nadmiaru przypraw. Wkładamy do gorącego ( 220) piekarnika i pieczemy 45 minut. Lub jak kto woli dla uzyskania odpowiedniego koloru.
Kurczak marynowane w gorczycy i czosnku
Gorczyca jest głównym składnikiem marynaty.
Kurczak marynowane w gorczycy i czosnku
Większość mięsa ogarniam z gorczycy i przypraw, jednak dla siebie zostawiam kawałek lub dwa. Lubię ten lekki posmak goryczki.