kropellka

kropellka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Kurczak miodowo musztardowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam przepis na pieczonego kurczaka o smaku miodowo musztardowym

Kurczak miodowo musztardowy

Składniki:

Kurczak miodowo musztardowy

 

  • 8 udek z kurczaka (skrzydełka, pałki)
  • ½ szkl płynnego miodu
  • ¼ szkl oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy dijon
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki octu
  • przyprawa do kurczaka
  • czubryca zielona
  • curry
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kurczak miodowo musztardowy
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Kurczaka umyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć miód, olej, czosnek, musztarde dijon, musztarde francuską, ocet, przyprawy i wymieszać. Marynatą wysmarować dokładnie kurczaka. Kurczaka ułożyć w misce, zalać marynatą która została, przykryć folią i odstawić na 1 h do lodówki. Następnie wyjąć udka z marynaty i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Cebulę obrać, pokroić na plasterki i ułożyć między kurczakiem. Piec ok. 45 minut podlewając pozostałą marynatą. Kurczaka przykryć górną częścią naczynia żaroodpornego, żeby mięso nie wyschło.