Sposób przygotowania:
Kurczak Mojo z warzywami
Kurczaka myjemy, osuszamy. Ostrym nożem kroimy kurczaka na pół od strony kręgosłupa i rozpłaszczamy. Oprószamy go z 2 stron solą i pieprzem.
Do blendera wkładamy obrane ząbki czosnku, liście kolendry i mięty, wlewamy sok z pomarańczy i limonki, oliwę, dodajemy skórkę , oregano i cumin – miksujemy wszystko aż do momentu uzyskania pasty. Tak przygotowaną marynatą smarujemy kurczaka z 2 stron i marynujemy go minimum 2 godziny (najlepiej całą noc).
Marchewkę obieramy kroimy na 4 części. Cebulę obieramy kroimy w ósemki. Umytą cukinię kroimy na kawałki takiej samej wielkości jak marchewka – przekładamy wszystkie warzywa do miski. Dodajemy do nich obrane i zgniecione ząbki czosnku, posypujemy oregano, skrapiamy oliwą i oprószamy odrobiną soli i pieprzu – mieszamy.
Naczynie żaroodporne spryskujemy odrobiną oliwy i wykładamy dna nie warzywa, na warzywach układamy kurczaka, polewamy go marynatą, następnie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 45 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180 stopni, zdejmujemy folię i pieczemy kurczaka kolejne 15-25 minut ( do momentu uzyskania pięknej złotej skórki). UWAGA! Przed wyjęciem warto wbić widelec w łączenie nogi z piersią jeśli wyciekający płyn jest przeźroczysty to kurczak jest już upieczony.
Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10-15 minut aby odpoczął, następnie kroimy na kawałki i serwujemy z upieczonymi warzywami i np. ryżem ugotowanym na sypko, smacznego.
Do blendera wkładamy obrane ząbki czosnku, liście kolendry i mięty, wlewamy sok z pomarańczy i limonki, oliwę, dodajemy skórkę , oregano i cumin – miksujemy wszystko aż do momentu uzyskania pasty. Tak przygotowaną marynatą smarujemy kurczaka z 2 stron i marynujemy go minimum 2 godziny (najlepiej całą noc).
Marchewkę obieramy kroimy na 4 części. Cebulę obieramy kroimy w ósemki. Umytą cukinię kroimy na kawałki takiej samej wielkości jak marchewka – przekładamy wszystkie warzywa do miski. Dodajemy do nich obrane i zgniecione ząbki czosnku, posypujemy oregano, skrapiamy oliwą i oprószamy odrobiną soli i pieprzu – mieszamy.
Naczynie żaroodporne spryskujemy odrobiną oliwy i wykładamy dna nie warzywa, na warzywach układamy kurczaka, polewamy go marynatą, następnie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 45 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180 stopni, zdejmujemy folię i pieczemy kurczaka kolejne 15-25 minut ( do momentu uzyskania pięknej złotej skórki). UWAGA! Przed wyjęciem warto wbić widelec w łączenie nogi z piersią jeśli wyciekający płyn jest przeźroczysty to kurczak jest już upieczony.
Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10-15 minut aby odpoczął, następnie kroimy na kawałki i serwujemy z upieczonymi warzywami i np. ryżem ugotowanym na sypko, smacznego.
robaczek