Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

SUPERPRZEPIS

Kurczak Mojo z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczny i soczysty kurczak pieczony w kubańskiej marynacie Mojo, to prosta propozycja na pyszny rodzinny obiad. Polecam.

Kurczak Mojo z warzywami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kurczak Mojo z warzywami

 

  • 1 kurczak o wadze 1,5-2 kg
  • Sól, pieprz
  • Marynata:
  • 4-5 łyżek oliwy
  • Skórka i sok z 1 pomarańczy
  • Sok z 1 limonki
  • 2 garście liści kolendry
  • 1 garść liści mięty
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • Dodatkowo:
  • 2-3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak Mojo z warzywami
Kurczaka myjemy, osuszamy. Ostrym nożem kroimy kurczaka na pół od strony kręgosłupa i rozpłaszczamy. Oprószamy go z 2 stron solą i pieprzem.

Do blendera wkładamy obrane ząbki czosnku, liście kolendry i mięty, wlewamy sok z pomarańczy i limonki, oliwę, dodajemy skórkę , oregano i cumin – miksujemy wszystko aż do momentu uzyskania pasty. Tak przygotowaną marynatą smarujemy kurczaka z 2 stron i marynujemy go minimum 2 godziny (najlepiej całą noc).

Marchewkę obieramy kroimy na 4 części. Cebulę obieramy kroimy w ósemki. Umytą cukinię kroimy na kawałki takiej samej wielkości jak marchewka – przekładamy wszystkie warzywa do miski. Dodajemy do nich obrane i zgniecione ząbki czosnku, posypujemy oregano, skrapiamy oliwą i oprószamy odrobiną soli i pieprzu – mieszamy.

Naczynie żaroodporne spryskujemy odrobiną oliwy i wykładamy dna nie warzywa, na warzywach układamy kurczaka, polewamy go marynatą, następnie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 45 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180 stopni, zdejmujemy folię i pieczemy kurczaka kolejne 15-25 minut ( do momentu uzyskania pięknej złotej skórki). UWAGA! Przed wyjęciem warto wbić widelec w łączenie nogi z piersią jeśli wyciekający płyn jest przeźroczysty to kurczak jest już upieczony.

Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10-15 minut aby odpoczął, następnie kroimy na kawałki i serwujemy z upieczonymi warzywami i np. ryżem ugotowanym na sypko, smacznego.
Kurczak Mojo z warzywami
Kurczaka myjemy, osuszamy. Ostrym nożem kroimy kurczaka na pół od strony kręgosłupa i rozpłaszczamy. Oprószamy go z 2 stron solą i pieprzem.
Kurczak Mojo z warzywami
Do blendera wkładamy obrane ząbki czosnku, liście kolendry i mięty, wlewamy sok z pomarańczy i limonki, oliwę, dodajemy skórkę , oregano i cumin – miksujemy wszystko aż do momentu uzyskania pasty.
Kurczak Mojo z warzywami
Tak przygotowaną marynatą smarujemy kurczaka z 2 stron i marynujemy go minimum 2 godziny (najlepiej całą noc).
Kurczak Mojo z warzywami
Marchewkę obieramy kroimy na 4 części. Cebulę obieramy kroimy w ósemki. Umytą cukinię kroimy na kawałki takiej samej wielkości jak marchewka – przekładamy wszystkie warzywa do miski. Dodajemy do nich obrane i zgniecione ząbki czosnku, posypujemy oregano, skrapiamy oliwą i oprószamy odrobiną soli i pieprzu – mieszamy.
Kurczak Mojo z warzywami
Naczynie żaroodporne spryskujemy odrobiną oliwy i wykładamy dna nie warzywa, na warzywach układamy kurczaka, polewamy go marynatą, następnie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 45 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180 stopni, zdejmujemy folię i pieczemy kurczaka kolejne 15-25 minut