Sposób przygotowania:
Kociołek gajowegoETAP 1:
Mięso wołowe myjemy i kroimy w grube kawałki. Dodajemy olej, zioła, listek laurowy , ziele angielskie , sól i żubrówkę. Mieszamy dokładnie mięso z marynatą. Pozostawiamy w lodówce na godzinę.
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy. Ziemniaki w grubą kostkę. Marchewkę, pietruszkę, selera w grube kawałki. Grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Podgardle kroimy w paski, albo też w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek w plasterki.
Układamy warstwy najlepiej w wysokim garnku.
Na dno kładziemy podgardle i obsmażamy. Na podgardle kładziemy połowę ziemniaków. Posypujemy tymiankiem i solą. Na ziemniaki układamy połowę cebuli z czosnkiem. Teraz marchewka, pietruszka i seler. Na to wykładamy połowę wołowiny. Na wołowinę grzyby i ponownie pozostałe mięso.
Teraz reszta ziemniaków posypana tymiankiem i solą oraz cebula i czosnek. Wszystko przykrywamy liśćmi kapusty włoskiej. Dodajemy ok 300 ml przegotowanej wody i stawiamy na wolnym ogniu na ok 2 godziny.
Smacznego.
SylaUla
robaczek