Sposób przygotowania:
Kurczak na ostro
Kurczaka pokrój dosyć drobno, polej sosem sojowym ciemnym i odstaw na pół godziny lub dłużej Smaż kurczaka na oleju aż stanie się przyjemnie brązowy, przełóż do innego naczynia Na tym samym oleju usmaż posiekany czosnek, młode strączki zielonego groszku (można je troszkę pokroić) i pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, na koniec dodaj posiekaną dobrze ostrą papryczkę i grubo posiekaną cebulkę dymkę, podsmaż i zestaw z ognia Na bardzo małej ilości oleju i małym ogniu rozpuść łyżkę ciemnego cukru (np. muscovado) często mieszając, gdy cukier się rozpuści (można wtedy odlać nadmiar oleju jeśli jest taka potrzeba) dodaj wywar, dwie łyżki sosu sojowego i kilka kropel octu, zagrzej, dodaj mąkę wymieszaną z wodą (ok. pół szklanki), zagotuj. Kurczaka z warzywami podgrzej, zalej gorącym sosem, chwile podduś. Podawaj z makaronem sojowym lub ryżem.
Ricardo