Sposób przygotowania:
Kurczak na piwie miodowym sadzany z jarzynami
Kurczaka marynujemy w czosnku rozgniecionym w moździerzu z solą, majeranku i papryce. Po prostu dobrze go nacieramy ze wszystkich stron, przykrywamy folią i odkładamy do lodówki. Następnego dnia wszystkie warzywa myjemy i obieramy w razie potrzeby oraz kroimy (za wyjątkiem młodych ziemniaków które tylko przekrawamy na połówki). Pomidorki koktajlowe dodajemy pod koniec pieczenia. Młoda marchewka też robi się dość szybko więc też można dodać ją nieco później. Nasadzamy naszego generała kurczaka na butelkę z piwem i umieszczamy w środku jarzyn, aby piwo mogło swobodnie po nich ściekać. Nastawiamy piekarnik na 160-180 stopni i pieczemy ok 1,5h. W razie potrzeby można piec nieco dłużej, to zależy od wagi kurczaka i od piekarnika. Mój miał 2,100g i siedział 1,45h. Jest to pyszne zdrowe danie które w dodatku ma swój własny niepowtarzalny sos do polewania mięsa. Naprawdę Pyszny! Gorąco polecam!