lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Kurczak w piwie wg lola11992

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo dobry kurczak w piwie...

Kurczak w piwie wg lola11992 Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak w piwie wg lola11992

 

  • 1 kurczak
  • przyprawa do kurczaka
  • kminek
  • czosnek mielony
  • 1 butelka piwa

Sposób przygotowania:

Kurczak w piwie wg lola11992
Kurczaka należy dokładnie oczyścić, a następnie dokładnie nasmarować przyprawą do kurczaka, kminkiem oraz czosnkiem mielonym. Kurczaka posmarowanego przyprawami odstawić do lodówki na trzy godziny, aby przyprawy dobrze wchłonęły się. Butelkę z piwa dokładnie umyć i zedrzeć naklejki z butelki. Piwo otworzyć i nabić na nie kurczaka ( tak jak jest pokazane na zdjęciu). Nabitego kurczaka włożyć do piekarnika i piec przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Pięć minut przed wyciągnięciem polać całego kurczaka resztą piwa z butelki, która nie wyparowała. Kurczaka jeszcze piec przez około 5 minut. Gotowego kurczaka po porcjować i podawać z surówką oraz frytkami. Smacznego!
Kurczak w piwie wg lola11992
Przyprawionego kurczaka przyprawami należy odstawić na 3 godz.