Sposób przygotowania:
kurczak na słodko-ostro a'la alis
Pierś myjemy, dokładnie osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Doprawiamy pieprzem, solą, przyprawą do kurczaka, wg uznania. Obydwie cebule kroimy w piórka. Gdy kurczak jest już podsmażony zmniejszamy ognień i wrzucamy cebulę. W międzyczasie płuczemy i siekamy warzywa, pora w krążki, paprykę w drobne paski. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pora i jeszcze chwilę posmażamy. Potem dodajemy bulion (gdy nie mamy świeżego, można kostkę rosołową rozpuścić w szklance wody) i paprykę. Wszystko razem mieszamy i czekamy aż papryka zacznie mięknąć. Po ok 5-10 minutach dodajemy 3 łyżki stołowe soku z brzoskwiń (jeśli ktoś lubi słodkie dania można oczywiście więcej, ale wtedy inne smaki się nie przebiją). Na koniec delikatnie doprawiamy wg uznania, kilka kropel tabasco, papryka ostra, pieprz ziołowy.
10 minut później danie gotowe. Podawać z ryżem lub makaronem chińskim.
Smacznego
10 minut później danie gotowe. Podawać z ryżem lub makaronem chińskim.
Smacznego