edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kurczak na żółto

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Błyskawiczne danie z piersi kurczaka z ananasem, papryką, kapustą pekińską i orzechami nerkowca. Ja podałam go z gotowaną pszenicą, ale wspaniale pasowałby również ryż.

Kurczak na żółto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak na żółto

 

Sposób przygotowania:

Kurczak na żółto
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, smażyć kilka minut. Dodać pokrojone w mniejsze kawałki plastry ananasa, pokrojone w kwadraciki liście kapusty i orzechy. Podlać syropem z ananasa. Mieszając dusić chwilkę, aż papryka będzie miękka, ale nadal jędrna. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w zimnej wodzie i mieszając dolewać stopniowo do osiągnięcia pożądanej gęstości sosu. Doprawić do smaku sola, pieprzem i ostrą papryką. Podawać z ryżem lub kaszą. Ja podałam z gotowaną pszenicą, która smakowała prawie jak brązowy ryż.
Kurczak na żółto
Kawałki kurczaka oprószyć solą i pieprzem i wrzucić na rozgrzany olej.
Kurczak na żółto
Do obsmażonego kurczaka dodać pokrojoną paprykę.
Kurczak na żółto
Dodać ananasa kapustę pekińską i orzechy.
Kurczak na żółto
Sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w zimnej wodzie.