Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kurczak nadziewany owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kurczak nadziewany owocami smakuje wyśmienicie

Kurczak nadziewany owocami

Składniki:

Kurczak nadziewany owocami

 

  • 1 kurczak,
  • 1/2 kg śliwek węgierek,
  • 30 dag jabłek,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka posiekanej szałwii,
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kurczak nadziewany owocami
Posiekaną natkę pietruszki i liście szałwii rozetrzeć z solą i oliwą. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć umytego i osuszonego kurczaka, oprószyć pieprzem, odłożyć do lodówki na 2 godziny. Śliwki wrzucić do wrzącej wody, sparzyć i obrać ze skórki, usunąć pestki. Obrane jabłka, pokroić w kostkę, wymieszać ze śliwkami. Owocami napełnić kurczaka, spiąć wykałaczkami lub zeszyć bawełnianą nitką. Tuszkę włożyć do rękawa albo owinąć szczelnie folią aluminiową , ułożyć na przygotowanej brytfannie, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 1 godz.