ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Kurczak nadziewany tartą cukinią, ryżem z prodiża

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kurczak nadziewany tartą cukinią oraz ryżem pieczony w prodiżu z dodatkiem rozpuszczonej kostki rosołowej. Świetny pomysł na obiad.

Kurczak nadziewany tartą cukinią, ryżem z prodiża Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak nadziewany tartą cukinią, ryżem z prodiża

 

  • kurczak zagrodowy około półtora kg.
  • przyprawy:
  • majeranek,
  • słodka papryka,
  • curry,
  • pieprz czarny mielony,
  • sól
  • 1 mała cukinia lub 1/2 dużej
  • 100 gram ryżu
  • pół kostki rosołowej
  • 1 i 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Kurczak nadziewany tartą cukinią, ryżem z prodiża
Kurczaka dobrze nacieramy przyprawami( majerankiem, słodką papryką, solą, pieprzem, curry) i wstawiamy na noc do lodówki.

Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach i solimy. Do potartej , nasolonej cukinii dodajemy sto gram ryżu i mieszamy.

Napychamy kurczaka farszem cukiniowo - ryżowym i wlewamy do środka pół szklanki wody z kawałkiem rozpuszczonej kostki rosołowej. Wkładamy kurczaka do prodiża i obok wykładamy resztę farszu.

Zalewamy szklanką wody, w której rozpuściliśmy pół kostki rosołowej.

Pieczemy około dwóch godzin, po godzinie obracamy kurczaka na drugą stronę i polewamy powstałym sosem.  


Kurczak nadziewany tartą cukinią, ryżem z prodiża.
Kurczaka dobrze nacieramy przyprawami i wstawiamy na noc do lodówki.
Kurczak nadziewany tartą cukinią, ryżem z prodiża.
Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach.
Kurczak nadziewany tartą cukinią, ryżem z prodiża.
Do potartej cukinii dodajemy 100 gram ryżu i mieszamy.
Kurczak nadziewany tartą cukinią, ryżem z prodiża.
Napychamy kurczaka farszem cukiniowo - ryżowym.